Ua talosagaina e le vaega o tagata o Chile le pulega e taofi pemita a le SQM

SQM e aloese mai le fefe i lafoga maualuga i Chile, faʻateleina faʻalautele
(Ata fa'aaloaloga aSQM.)

O nu'u nu'u o lo'o nonofo i Chile's Atacama salt flat na latou talosagaina le pulega e fa'agata pemita fa'agaioiga a le SQM o le lithium miner po'o le fa'aitiitia tele o ana fa'agaioiga se'ia tu'uina atu se fuafuaga o le tausisia o le si'osi'omaga e talia e fa'atonu, e tusa ai ma se faila na va'aia e Reuters.

O le pulega o le siosiomaga o le SMA a Chile i le 2016 na molia ai le SQM i le soona tosoina o le masima oona lithium mai le masima masima Salar de Atacama, ma faʻaosofia ai le kamupani e fausia se $ 25 miliona fuafuaga e toe faʻafoʻi ai ana galuega i le tausisia.Na faamaonia e le pulega lea fuafuaga i le 2019 ae na toe suia a latou faaiuga i le 2020, ma tuua ai le kamupani e toe amata mai le amataga i luga o se fuafuaga e sili atu ona faigata.

O lena faagasologa faifaipea ua tuua ai le siosiomaga maaleale o le toafa masima mafolafola i le limbo ma le puipuia a o faaauau pea ona faagaoioia le SQM, e tusa ai ma se tusi mai le Atacama Indigenous Council (CPA) na tuuina atu i le pulega i le vaiaso talu ai.

I le faila, na taʻua ai e le fono a le atunuu o loʻo i ai le faʻaogaina o meaola faanatura i "tulaga lamatia" ma valaau mo le "faʻamalolo le tumau" o faʻamaoniga o le siosiomaga a le SQM poʻo, pe a talafeagai ai, "ia faʻaitiitia le aveeseina o le suasami ma vai fou mai le Salar de Atacama."

"O la matou talosaga e faʻanatinati ma ... faʻavae i luga o le tulaga o le siosiomaga vaivai o le Salar de Atacama," o le tala lea a le peresetene o le fono Manuel Salvatierra i le tusi.

Na taʻu atu e le SQM, le kamupani gaosi lithium Numera 2 a le lalolagi, i le Reuters i se faʻamatalaga o loʻo agai i luma ma se fuafuaga fou o le tausisia ma faʻapipiʻi suiga na talosagaina e le pule faʻatonutonu i se ata tusi na tuʻuina atu ia Oketopa 2020.

"O se vaega masani lea o le faagasologa, o lea o loʻo matou galulue i luga o faʻamatalaga, matou te faʻamoemoe e tuʻuina atu i lenei masina," o le tala lea a le kamupani.

O le itulagi o Atacama, o le fale o le SQM ma le tagata tauva maualuga Albemarle, o loʻo tuʻuina atu le toeitiiti atoa le kuata o le lithium o le kelope, o se mea taua i maa e faʻamalosia ai telefoni feaveaʻi ma taʻavale eletise.

O tagata fai taavale, nu'u nu'u ma tagata fa'atupu, peita'i, ua fa'atupula'ia atugaluga i tausaga talu ai nei e uiga i le a'afiaga o le si'osi'omaga o le gaosiga o le lithium i Chile.

SQM, lea o loʻo faʻateleina le gaosiga i Chile e faʻafetaui ai le televave o manaʻoga, i le tausaga talu ai na faʻasalalau ai se fuafuaga e faʻaitiitia ai lona faʻaogaina o le vai ma le suaʻi i ana galuega a Atacama.


Taimi meli: Sep-14-2021