Ua fuafua e Rusia le lafoga fou o le aveeseina ma le maualuga o lafoga o tupe mama mo kamupani metala

Ata fa'aaloaloga aNorilsk Nickel

Ua fautuaina e le Matagaluega o Tupe a Rusia le setiina o lafoga o minerale (MET) e fesoʻotaʻi ma tau o le lalolagi mo le gaosiga o le uʻamea, coking koale ma fetilaisa, faʻapea foʻi ma oa na eliina e Nornickel, e fa punaoa i kamupani masani i talanoaga na taʻu atu i Reuters.

Na tuʻuina atu e le matagaluega se avanoa faʻaagaaga, o se lafoga faʻavae tupe mama e faʻalagolago i le tele o tufatufaga muamua a kamupani ma tupe teufaafaigaluega i totonu o le fale, o le tala lea a punaoa.

O loʻo sailia e Moscow se tupe faʻaopoopo mo le paketi a le setete ma sa popole i le siʻitia o tau o le puipuiga ma galuega faufale a le setete i le lotolotoi o le maualuga o le tau ma le faʻatupulaia o tau mo metala.

Na una’ia e le Peresetene o Vladimir Putin ia Mati le au fa’atauina atu o u’amea ma isi kamupani tetele a Rusia, ina ia fa’aputu atili tupe mo le manuia o le atunu’u.

O le a feiloai le au gaosi oloa ma le Sui Palemia muamua Andrei Belousov e talanoaina le mataupu i le Aso Toʻonaʻi, na lipotia mai e le ofisa o tala fou a Interfax, ma taʻua ai punaoa e le o taʻua.I le fonotaga i le Aso Lulu, na latou talosagaina ai le Matagaluega o Tupe ina ia tuʻua le MET e pei ona iai ae faʻavae le faiga o lafoga i luga o latou tupe maua.

O le MET, pe a faʻatagaina e le malo, o le a faʻalagolago i faʻailoga tau o le lalolagi ma le aofaʻi o oloa maina, o le tala lea a le tala.E a'afia ai fetilaisa;uamea u'amea ma koale coking, o mea mata'ina mo le gaosiga o u'amea;ma nickel, copper ma platinum group metals, lea o lo'o i ai i le 'oa a Nornickel.

O le filifiliga faʻaagaaga, pe a faʻatagaina, o le a siitia le lafoga o tupe mama i le 25% -30% mai le 20% mo kamupani na faʻaalu tupe sili atu i tufatufaga nai lo tupe faʻaalu i le lima tausaga talu ai, o le tolu o punaoa na fai mai.

O kamupani e pulea e le malo o le a le aofia ai mai sea faaiuga, e pei o lala o umia o latou kamupani matua o loʻo umia le 50% pe sili atu ia i latou ma toe faʻafoʻi le afa pe itiiti ifo o tufatufaga mai lala i ana tagata e umia sea i totonu o le lima tausaga.

O le matagaluega o tupe, le malo, Nornickel, ma le au gaosi oloa autu o uʻamea ma fetilaisa na mumusu uma e fai mai.

O lo'o tumau pea le le manino po'o le a le tele o le suiga o le MET po'o le suiga o lafoga o tupe mama o le a aumaia i le tupe a le setete.

Na siitia e Rusia le MET mo kamupani uʻamea mai le 2021 ona tuʻuina atu lea o lafoga le tumau i fafo i luga o uʻamea, nickel, alumini ma kopa a Rusia lea e tau ai le au gaosi $ 2.3 piliona mai ia Aokuso ia Tesema 2021.

(Saunia e Gleb Stolyarov, Darya Korsunskaya, Polina Devitt ma Anastasia Lyrchikova; Fa'atonu e Elaine Hardcastle ma Steve Orlofsky)


Taimi meli: Sep-17-2021